فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال سوم شماره 3 (پاییز 1392)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال سوم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رستم گلمحمدی، ایرج محمدفام، مسعود شفیعی مطلق*، جواد فردمال صفحات 1-10
    مقدمه
    هرسال در سراسر دنیا تعداد زیادی از انسان ها بر اثر آتش سوزی در محیط های صنعتی جان خود را از دست می دهند یا دچار جراحات و صدمات بسیار جدی می شوند. هدف این مطالعه ارزیابی ریسک حریق با استفاده از یک روش مناسب و تعیین سرمایه های در معرض خطر جانی، مالی و زیست محیطی در واحدهای مختلف یک شرکت مواد شیمیایی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه تحلیلی، ارزیابی ریسک حریق در کلیه واحدهای یک شرکت مواد شیمیایی به روش فرانک و مورگان ارتقاء یافته انجام شد. روایی چک لیست های ارتقاء یافته توسط خبرگان تایید و پایایی آن ها توسط روش test retest بررسی گردید. خسارات احتمالی جانی، مالی و زیست محیطی در صورت بروز آتش سوزی محاسبه شد. ریسک همه واحدها محاسبه و بر اساس آن کلیه واحدها اولویت بندی گردیدند.
    یافته ها
    بررسی پایایی چک لیست های ارتقاء یافته نشان می دهد بین نتایج دو بار اندازه گیری انجام شده تطابق (همگنی) بالایی وجود دارد(ICC=0.87; %95CI: 0.699-0.952). میانگین عدد ریسک کلیه واحدها 45/115 بود که واحد تحقیق و توسعه و انبار قطعات به ترتیب دارای بیشترین و کمترین عدد ریسک بودند. سرمایه های جانی، مالی و سرمایه های زیست محیطی در معرض خطر به ترتیب بیشترین تا کمترین امتیازات را داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد روش فرانک و مورگان ارتقاء یافته می تواند برای ارزیابی ریسک حریق صنعتی و اولویت‎بندی واحدها در سطح کل یک مجموعه صنعتی به خصوص کارخانجات مواد شیمیایی مناسب باشد. بر اساس نتایج این مطالعه خسارات احتمالی به محیط زیست در صورت بروز آتش سوزی اهمیت بالایی دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، حریق، فرانک و مورگان، صنایع شیمیایی
  • سمیه فرهنگ دهقان، محمدرضا منظم، پروین نصیری*، زهره حقیقی کفاش، مهدی جهانگیری5 صفحات 11-24
    مقدمه
    صدا به عنوان یکی از عوامل شایع زیان آور محیط های کاری، علاوه بر مشکلات جسمانی سبب بروز اثرات سوء فراوانی بر سلامت روان افراد نیز می شود. این مطالعه توصیفی– مقطعی با هدف اندازه گیری مواجهه صدای کارکنان یک مجتمع پتروشیمی و ارزیابی میزان آزاردهندگی آن انجام پذیرفت.
    روش کار
    برای این منظور 47 نفر از کارکنان بخش اداری و تولید این مجتمع پتروشیمی تحت مطالعه قرار گرفتند. ابتدا جهت ارزیابی میزان مواجهه صدای کارکنان، دزیمتری صدای کارکنان بخش تولید و آنالیز فرکانسی محیط های اداری توسط دزیمتر CEL-272 و صدا سنج 2236B&K- صورت گرفت. بعد از آن، پرسشنامه میزان آزاردهندگی صدای محل کار توسط این افراد تکمیل گردید. این پرسشنامه متشکل از سه بخش بود: نمره دهی به شدت صدای محیط کار، نمره دهی به میزان آزاردهندگی صدای محیط کار و تعیین حالاتی که افراد در طول روز تجربه می کنند، مانند احساس خستگی، سستی، کاهش قدرت تمرکز و غیره... بود.
    یافته ها
    نتایج حاصل از اندازه گیری صدای فردی نشان داد که میانگین تراز معادل 8 ساعته در کارکنان بخش تولید 86.13 دسی بل A می باشد. طبق یافته های حاصل از آنالیز فرکانسی واحدهای اداری میانگین تراز معادل صدا و معیار (Preferred Noise-Criteria) و PNC به ترتیب 69.4 دسی بل A، و 62 می باشد. نتایج حاصل از ارزیابی شدت صدای محیط کار نشان داد که به ترتیب 17.9 و 63.2 درصد از کارکنان بخش اداری و تولید، صدای محیط کار خود را بسیار زیاد ارزیابی نمودند. 10.7 درصد کارکنان بخش اداری میزان آزاردهندگی صدای محیط کار خود را خیلی آزاردهنده عنوان کردند و از نقطه نظر 42 درصد کارکنان بخش تولید صدای محیط کار خیلی آزار دهنده بود. به طور متوسط حدود 49 درصد شاغلین بخش اداری و حدود 60 درصد کارکنان تولید برای تکرار تجربه حالاتی چون احساس خستگی در طی روز گزینه گاهی اوقات و بیشتر را برگزیدند
    نتیجه گیری
    با توجه به آن که نتایج دزیمتری و ارزیابی معیار های صوتی و البته طبق خود اظهاری پرسنل از برآورد شدت و آزاردهندگی صدای محیط کار خود، نیاز به ارایه راهکارهای فنی - مدیریتی اصولی جهت کاهش میزان مواجهه کارکنان بخش تولید و کاهش صدای محیطی در راستای کاهش مواجهه کارکنان اداری در این مجتمع بسیار احساس می شود.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، آزاردهندگی صدا، مجتمع پتروشیمی
  • سجاد کازرونیان، سید ابوالفضل ذاکریان*، جبرئیل نسل سراجی، سید مصطفی حسینی صفحات 25-34
    مقدمه
    در حال حاضر استرس شغلی به عنوان یکی از مهم ترین معضلات زندگی جوامع بشری شناخته می شود که دارای نتایج مثبت یا منفی می باشد. استرس در صورت نبودن هماهنگی میان نیاز های شغلی، قابلیت ها، توانایی ها و خواسته های فرد ایجاد می شود. بسیاری از پیامدهای رفتاری، جسمی و روانی ناشی از استرس شغلی می باشد. این مطالعه با هدف بررسی روایی و پایایی پرسشنامه استرس شغلی عمومی نایوش (GJSQ) در راستای ایجاد ابزاری مناسب جهت سنجش و بررسی میزان استرس شغلی برای اولین بار در ایران انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه ی مقطعی 228 نفر از پرسنل آتش نشانی شهر تهران طی نمونه گیری طبقه ای و خوشه ایانتخاب شده و به سوالات پرسش نامه استرس شغلی عمومی نایوش (GJSQ) پاسخ دادند. به منظور روایی و پایایی پرسشنامه تعداد 20 نفر از افراد جامعه مورد مطالعه انتخاب شده و پس از بررسی روایی محتوایی پرسشنامه، جهت بررسی پایایی از تست آلفای کرونباخ و آزمون همبستگی درون خوشه ایو جهت تحلیل داده ها از نرم افزار spss نسخه 18 استفاده گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 30.8 (4.9 = SD) و میانگین سابقه کاری در آتش نشانی 7.4 (4.8 = SD) به دست آمد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه، ضریب آلفای کرونباخ تمامی فاکتور های تاثیر گذار در پرسشنامه بالای 0.7 به دست آمد و همچنین ضریب همبستگی درون خوشه ایپرسشنامه از طریق تست بازآزمایی در تمام فاکتور های تاثیر گذار به جز فاکتور های محیط فیزیکی و خواسته های ذهنی که در حد متوسط بودند، بالای 0.7 نتیجه شد که این مقادیر به دست آمده در حد مطلوبی می باشند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که شاخص های روایی و پایایی پرسشنامه همگی در حد مطلوبی گزارش گردید می توان از پرسشنامه استرس شغلی عمومی نایوش (GJSQ) به عنوان پرسشنامه روا و پایا در ایران، جهت سنجش و بررسی میزان استرس شغلی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، روایی و پایایی، پرسشنامه استرس شغلی عمومی نایوش(GJSQ)
  • فریده گلبابایی*، صابر مرادی حنیفی، حمید شیرخانلو، سید مصطفی حسینی صفحات 35-44
    مقدمه
    آلاینده های موجود در هوای ورودی به توربین های گازی سبب سایش، خوردگی، بسته شدن مجاری سرمایش و در نهایت منجر به کاهش توان و بازدهی توربین و زیان اقتصادی قابل ملاحظه می شوند. لذا پایش هوای ورودی به منظور انتخاب سیستم فیلتراسیون صحیح و ارزیابی وضعیت فیلتراسیون هوای ورودی به توربین ضروری است. بدین جهت این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت هوای ورودی به توربین های گازی دریک نیروگاه گازی در تهران – ایران به اجرا درآمد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی غلظت آلاینده های هوای ورودی به توربین های گازی فیات، آسک، هیتاچی و میتسوبیشی یک نیروگاه گازی در نیمه دوم فصل بهار ارزیابی شد.بدین منظور 12 سری نمونه با استفاده از دستگاه نمونه بردار کاسکید ایمپکتور هشت مرحله ای مدل AN – 200 ساخت کارخانه OGAWA ژاپن با فیلتر های استرسلولزی جمع آوری شد سپس با استفاده از روش گراویمتری، میزان تراکم ذرات در ردیف های مختلف اندازه سنجش و با استفاده از دستگاه جذب اتمی تراکم هشت عنصر سدیم، پتاسیم، سرب، جیوه، روی، آلومینیوم، مس وکادمیوم سنجش و داده ها با نرم افزار SPSS16 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج این بررسی نشان داد متوسط غلظت گردو غبار با قطر آئرودینامیکی کوچکتر از 7/4 میکرون برای ورودی واحد آسک حدود 64 درصد، واحد فیات 66 درصد، واحد هیتاچی 60 درصد، واحد میتسیوبیشی 67 درصد، و در مجموع 25/64 درصد می باشد. همچنین تراکم عناصر موجود در هوا مانند سدیم، پتاسیم، مس، جیوه، کادمیوم، سرب و آلومینیوم در ذرات کوچکتر از 7/4 میکرون بیشتر از ذرات بزرگتر از 5 میکرون برآورد گردید. مقایسه میانگین تراکم های به دست آمده در ورودی های توربین گازی نشان داد که اختلاف معناداری بین مقادیر به دست آمده در واحد فیات و هیتاچی وجود ندارد (P>0/05) اما مقایسه میانگین تراکم در سایر واحدها اختلاف معناداری با یکدیگر نشان داد(P<0/05).
    نتیجه گیری
    با توجه به توزیع جرمی ذرات بر حسب ردیف های مختلف اندازه مشاهده می گردد که غلظت ذرات کوچکتر از 7/4 میکرون بیشترین تراکم ذرات را به خود اختصاص داده است. این ذرات قادرند به پره های توربین ها آسیب رسانند، به ویژه آن که تراکم عناصر سدیم و پتاسیم که از عناصر خورنده می باشند نیز در این ردیف بیشترین تراکم (200 میکروگرم بر متر مکعب) را به خود اختصاص داده است. بنابراین باید در انتخاب سیستم فیلتراسیون در ورودی توربین های گازی این مساله مورد توجه قرار گیرد
    کلیدواژگان: ورودی توربین گازی، گرد و غبار، کاسکید ایمپکتور، توزیع اندازه ذرات، عناصر خورنده
  • صفحات 45-54
    مقدمه
    با وجود اینکه روش های ارزیابی ریسک و پیشگیری از حوادث در صنایع، نظیر صنعت فولاد به کارگرفته شده است، اما هنوز حوادث بی شماری در این صنایع مشاهده می شود. از این رو، اجرای یک روش آنالیز حادثه می تواند علل ریشه ای و سببی حوادث را شناسایی کند. روش آنالیز فاکتورهای انسانی و طبقه بندی سیستم (HFACS) با آنالیز حوادث گذشته می تواند خطاهای انسانی را در صنایع فولاد بررسی نمایند. هدف این پژوهش، شناسایی خطاهای انسانی در صنایع فولاد با استفاده از روش HFACS می باشد.
    روش کار
    در این تحقیق آمار حوادث موجود در اداره کار و سازمان تامین اجتماعی مربوط به شرکت های دارای ریسک بالا نظیر فولاد و لوله سازی اهواز جمع آوری گردید و آنالیز حوادث بر اساس مدل HFACS انجام شد. این روش دارای 4 سطح و 18زیرگروه می باشد که به ترتیب شامل:1 اعمال ناایمن اپراتورها با 4زیرگروه، 2 پیش شرایط برای اعمال ناایمن با 7زیرگروه، 3 نظارت ناایمن شامل 4زیرگروه و 4 تاثیر سازمان با 3زیرگروه می باشد.
    یافته ها
    در این تحقیق 158 گزارش حادثه مربوط به صنایع فولاد اهواز با روش HFACS آنالیز گردید. نتایج حاصل از آنالیز نشان داد که بیشترین خطاهای انسانی در سطح1، خطاهای مبتنی بر مهارت، در سطح دوم محیط فیزیکی، در سطح3 نظارت ناکافی و در سطح 4مدیریت منابع، علت اصلی وقوع حوادث در صنایع فولاد می باشند.
    نتیجه گیری
    از مطالعه و آنالیز حوادث گذشته با استفاده از روش HFACS می توان علل اصلی و ریشه ای حوادث را شناسایی و از تکرار این حوادث و عواملی که منجر به بروز حادثه می شوند، جلوگیری نمود. همچنین از نتایج حاصل از آنالیز این روش به منظور تدوین و پی ریزی استراتژی های پیشگیری حوادث در آینده در صنعت مذکور استفاده می گردد.
    کلیدواژگان: خطای انسانی، فولاد، تجزیه تحلیل خطای انسانی، HFACS
  • پروین نصیری، ایرج علی محمدی، محمدحسین بهشتی*، کمال اعظم، روح الله حاجی زاده صفحات 55-66
    مقدمه
    رانندگان تراکتور در طول رانندگی به طور دایم در معرض ارتعاش تمام بدن قرار دارند که این مساله ممکن است منجر به بروز اختلالات سیستم های اسکلتی – عضلانی، عصبی، گردش خون و بروز بیماری های شغلی ناشی از ارتعاش گردد. هدف از این مطالعه ارزیابی مواجهه رانندگان تراکتور با ارتعاش کل بدن می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه پارامترهای مربوط به ارتعاش تمام بدن مانند شتاب ریشه مجموع مربعات، شتاب معادل کلی، میزان دوز ارتعاش و فاکتور قله به صورت مجزا در سه جهت (x، y و z) در 3 تراکتور مسی فرگوسن مدل 165 و در 3 حالت مختلف انتقال (بدون تریلی، همراه تریلی خالی و همراه با تریلی با بار خاک) شخم زدن زمین و بارگیری تریلی خاک با تراکتور و در وضعیت های کاری با دنده های مختلف بر اساس رهنمودهای استاندارد ISO 2631 اندازه گیری شده و با میزان مجاز مقایسه شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که در تمام موقعیت های اندازه گیری شده، میزان مواجهه با ارتعاش کل بدن بیش از میزان مجاز بوده و ریسک بروز اختلالات ناشی از آن وجود دارد. بیشترین میزان مواجهه با ارتعاش(برایند 3 جهت) در حالت انتقال با تریلی خالی (m/s2 43.11)، انتقال با تریلی با بار خاک (m/s2 18.92) و (شخم زدن زمین با دنده 2 (m/s2 17.39) می باشد. بیشترین میزان CF (فاکتور قله) نیز برای حالت انتقال بدون تریلی با دنده 3 (10.7)، سپس شخم زدن زمین(7.35) و بارگیری (6.50) به دست آمد. بالاترین مقدار دوز ارتعاش به ترتیب برای حالت انتقال با تریلی خالی با دنده 4 (m/s1.75 189.92) و دنده 3 (m/s1.75 108.15) به دست آمد در تمام حالات اندازه گیری شده میزان مواجهه با ارتعاش در جهت y نسبت به جهت x و z بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر آن است که رانندگان تراکتور با ارتعاش کل بدن بیش از حد مجاز مواجه بوده و ممکن است در دراز مدت با عوارض ناشی از این مواجهه دچار شوند. در نتیجه این مطالعه بر نیاز به مداخله و اتخاذ تدابیر کنترلی و مدیریتی جهت حذف و کاهش ارتعاش کل بدن رانندگان و به منظور جلوگیری از بروز مشکلات عمده از جمله وقوع اختلالات اسکلتی – عضلانی، ناراحتی و خستگی زودرس تاکید فراوان دارد و همچنین نیاز به انجام مطالعات بیشتر جهت شناسایی منابع ارتعاش بر روی انواع مختلف تراکتور نیز امری ضروریست.
    کلیدواژگان: تراکتور، ارتعاش کل بدن، مقدار دوز ارتعاش
  • فریبا کیانی، محمدرضا خدابخش صفحات 67-78
    مقدمه
    پژوهش ها نشان می دهند که کیفیت محیط کاری نقش مهمی در شکل گیری دلبستگی شغلی بر عهده دارد. هدف از این پژوهش تعیین قدرت پیش بینی کنندگی دلبستگی شغلی در کارکنان توسط حمایت ادراک شده از سرپرست و همکاران برای ایمنی می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی می باشد. نمونه متشکل از 189 نفر از کارکنان شرکت ذوب آهن اصفهان در سال 91-1390 بود که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده و به پرسش نامه های خصوصیات دموگرافی، حمایت ادراک شده سرپرست و حمایت ادراک شده همکار پاسخ دادند. داده ها با استفاده از محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رابطه معنی داری بین حمایت ادراک شده سرپرست و حمایت ادراک شده همکار با دلبستگی شغلی وجود دارد (0.05P).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش از اهمیت متغیرهای روانی- اجتماعی در پیش بینی دلبستگی شغلی در کارکنان حمایت می کند.
    کلیدواژگان: حمایت ادراک شده سرپرست، حمایت ادراک شده همکار، دلبستگی شغلی، کارکنان
  • زهره قربعلی*، پروین نصیری صفحات 79-90
    مقدمه
    به دلیل وجود عوامل خطر فراوان و ریسک زیاد در مراکز صنعتی فرآیندی، از چندین لایه حفاظتی جهت کاهش خطر و ریسک استفاده می شود. تعیین سطوح یکپارچگی ایمنی برای سیستم های امنیتی مجهز به ابزار دقیق کمک می کند تا از ایمنی کلی فرآیند اطمینان حاصل شود. یکی از روش های تعیین سطح یکپارچگی ایمنی، ریسک گراف است. روش ریسک گراف علی رغم سادگی آن روشی کیفی و وابسته به نظرات شخصی متخصصان است.
    روش کار
    در این مقاله روش کیفی ریسک گراف بهبود یافته معرفی و ارزیابی می شود، در ادامه با استفاده از ابزار منطق فازی رویکردی جدید از این روش ارایه می گردد. در روش مطرح شده، سطوح پیامدها که در حالت مرسوم به صورت کیفی تقسیم بندی شده اند به بازه های کمی تبدیل می شوند و با داشتن مقدار کمی از آنها جدول ریسک گراف نیز به صورت کمی در می آید. در نهایت با استفاده از رویکرد ارایه شده در این مقاله و استفاده از نظر سه کارشناس با تخصیص ضریب وزنی یک سطح یکپارچگی نهایی کمی مشخص می شود.
    نتیجه گیری
    با به کارگیری روش ارایه شده در این مقاله سطوح هم تراز در جدول ریسک گراف در روش های قبلی به زیرسطح های کمی متفاوت تبدیل می شوند که نه تنها دقت سطح ایمنی تعیین شده را افزایش می دهد، بلکه عامل موثر در افزایش ایمنی را نیز قابل شناسایی می کند که منجر به صرفه جویی در زمان و هزینه خواهد شد. به عنوان مطالعه موردی، سطح یکپارچگی ایمنی واحد آیزوماکس پالایشگاه تهران با روش پیشنهادی تعیین شده است و نتایج حاصل از روش ریسک گراف بهبود یافته و ریسک گراف بهبود یافته فازی با هم مقایسه شده اند که تاثیرگذاری روش پیشنهادی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: سطح یکپارچگی ایمنی، ریسک گراف، منطق فازی، واحد آیزوماکس
|
  • Golmohamadi, Mohammadfam, Shafie Motlagh *, Faradmal Pages 1-10
    Introduction
    Every year many people around the world lose their lives or suffer from injuries and serious damages in industrial fire. This study aims at evaluating fire risk using an suitable method and determining endangered humane، financial and environmental capitals in various parts of a chemical industries.
    Material And Method
    In this analytical study the developed Frank and Morgan method was used to evaluate the risk of fire in all units of a chemical company. Improved checklists validity was confirmed by experts and then، its reliability was determined by test-retest analyzing method. Human، financial and environmental probable losses were calculated in the case of fire. A risk factor was determined for each unit and all of them were prioritized accordingly.
    Result
    The study of developed checklists’ validity showed that there was a high conformity (homogeneity) between results of two measured loads (ICC=0. 87; %95CI: 0. 699-0. 952). Mean value of risk in units was 115. 45 and research and development (R&D) and sparse part store units have the highest and lowest risk values، respectively. Endangered humane، financial and environmental capitals had the highest to lowest score، respectively.
    Conclusion
    Results showed that the developed Frank and Morgan method can be a suitable tool for evaluating industrial fire risk and prioritizing units in general level of an industrial complex especially chemicals company. According to the findings in this study، the investigation of likely damages to environment in the case of fire has high importance.
    Keywords: Risk assessment, Fire, Frank, Morgan, Chemical industry
  • S. Farhang Dehghan, M. R. Monazzam, P. Nassiri *, Z. Haghighi Kafash, M. Jahangiri Pages 11-24
    Introduction
    Noise is one of the most common health hazards at the workplaces that can cause not only somatic problems، but also adversely affect mental health. The aim of this study was to investigate and evaluate occupational noise exposure and noise annoyance in one of the petrochemical companies.
    Material And Method
    The study population included 47 people working in Administrative and Manufacturing parts of the petrochemical company. First، dosimetry of production workers and noise frequency analysis of Administrative employees were performed. Then، self-report questionnaire for the assessment of noise annoyance at workplace was completed by the subjects. The questionnaire consisted of three parts: scoring of the noise intensity in the workplace، scoring of the noise annoyance in the workplace and determining the feelings and emotions (e. g. fatigue، sleepiness، and concentration problems) that experienced by subjects during the working day.
    Result
    The results of noise dosimetry measurements showed that mean eight hour equivalent continuous A-weighted sound pressure level was 86. 13 dBA. According to the frequency analysis of office rooms، mean noise level and Preferred Noise-Criteria (PNC) was 69. 4 dBA and 62 dB، respectively. The findings of our analysis revealed that 17. 9% of administrative staff and 63. 2% of manufacturing workers assigned “very high” score to the noise intensity in the workplace. The annoyance score was obtained “very annoyed” by 10% of employees of office section and 42% of manufacturing workers. For noise-related complaints and sensations defined by subjects، 49% of administrative staff and 60% of manufacturing workers marked the “sometimes” and “more” item of the questionary.
    Conclusion
    Based on the obtained results of investigating the noise level (objective exposure) as well as the noise annoyance (subjective exposure) at the studied company، it is necessary to adopt the management –technical noise reduction measures at manufacturing sectors; as the personal noise exposure and environmental noise exposure and also noise personal exposure of administrative staff can be decreased.
    Keywords: Noise pollution, Noise annoyance, Petrochemical Company
  • S. Kazronian, S. A. Zakerian, J. N. Saraji, M. Hosseini Pages 25-34
    Introduction
    currently، stress is known as one the most important issue among societies which may have positive or negative results. Stress is caused when there is not a harmony between job demands، capabilities and desires of a person. Most of the behavioral، physical and mental disorders are results of job stress. The objective of this study was Validity and Reliability analysis of NIOSH Generic Job Stress Questionnaire (GJSQ)، in order to have an appropriate tool for evaluation and analysis of job stress in Iran.
    Material And Method
    In this study، 228 members of Tehran fire-fighting office were chosen according to categorical and clustering sampling، methodology and they completed NIOSH Generic Job Stress Questionnaire (GJSQ). For Validity and Reliability of questionnaire، 20 persons of the group were chosen for content validity analysis of the questionnaire. For Reliability analysis of the result، Cronbach alpha test and in-cluster correlation test were used. SPSS software version 18 was used for analysis of the data.
    Result
    The mean age of the participants was 30. 8 years (SD=4. 9) and the average of job tenure in fire-fighting office was 7. 4 years (SD=4. 8). In order to reliability analyze the questionnaire، Cronbach alpha coefficient of all influential factors was obtained more than 0. 7. In-cluster correlation coefficient of the questionnaire is calculated using retesting on all influential factors. With the exception of Physical Environment and Mental Demands which were about average، all other coefficients were over 0. 7، which is a very appropriate result.
    Conclusion
    Considering that Validity and Reliability factors of the questionnaire were be appropriate، it can be recommended that NIOSH Generic Job Stress Questionnaire (GJSQ) can be used as a Valid and Reliable questionnaire for job stress evaluation in Iran.
    Keywords: stress, Validity, Reliability, NIOSH Generic Job Stress Questionnaire (GJSQ)
  • F. Golbabaei *, S. Moradi Hanifi, H. Shirkhanlo, M. Hossini Pages 35-44
    Introduction
    Pollutants in gas turbine air intake can cause erosion، corrosion، fouling as well as reduction of power and efficiency of turbine and noticeable economic losses. In order to select the appropriate filtration system، air monitoring of turbine inlet and its filtration is essential. Therefore، this study was performed to assess the quality of gas turbines inlets in a gas power plant in Tehran.
    Material And Method
    In this cross- sectional study، the concentration of particulates contained in air intake of 4 types of gas turbines، including: Fiat، Assec، Hitachi and mitsubishi were evaluated in second-half of spring season. For this means، 12 series of air samples were collected using 8 stages cascade Impactor، model AN -200 made by OGAWA company on cellulose – ester filters. The dust concentrations were determined gravimetrically in different ranges of sizes. Then the concentrations of 8 metals including Sodium، Potassiumu Lead، Mercury، Aluminum، Copper and Cadmium were measured using، Atomic Absorption Spectroscopy method and the data were statistically analyzed by SPSS Software، version16.
    Results
    The results showed that the mean of particulate concentration with the diameter less than 4. 7 µ were 64%، 66%، 60%، 67% for Fiat، Assec، Hitachi، mitsubishi respectively and it was 64. 25% totally. The concentrations of all assessed metals in particulates less than 4. 7 µ were greater than of larger than 5 µ. There were not any differences between particulate concentration in the inlet of Fiat and Hitachi (P>0. 05)، while in the case of other gas turbine intakes، there were statistically significant differences (P<0. 05).
    Conclusion
    Based on mass distribution of particles، the highest concentration belongs to particles with diameter of less than 4. 7 µ. These particles could damage turbine blades، especially due to the presence of sodium and potassium as corrosive elements in this range (200 µg/m3). Therefore،this range of particle size must be considered in selecting the air intake filtration system.
    Keywords: Gas turbine intake(inlet), Dust, Cascade Impactor, Particle size distribution, Corrosive elements
  • G. A. Shirali, E. Karami *, Z. Goodarzi Pages 45-54
    Introduction
    Although risk assessment and accident prevention program have been widely used in industries such as steel industry، there are still numerous accidents in these industries. Hence، applying an accident analysis method can identify the root causes and casual factors of accidents and causal factors. Human Factors Analysis and Classification System can identify human errors in the steel industry by using an analysis of past events. The aim of this study was to identify the human errors in the steel industry using the HFACS methodology.
    Material And Method
    In this study first، incident reports of industries with high risk، such as Ahvaz steel and pipe industries existing in the department of work and social security was gathered. Then، an analysis of accident was done based on HFACS model. This model has 4 levels and 18 categories which are 1 - unsafe acts of operators (that includes four subtypes) 2 - pre-conditions for unsafe acts (with seven categories) 3 - unsafe supervision (includes four categories) and 4 - the effect of association (with three categories).
    Result
    In this study، 158 reports of accident in Ahvaz steel industry were analyzed by HFACS technique. This analysis showed that most of the human errors were: in the first level was related to the skill-based errors، in the second to the physical environment، in the third level to the inadequate supervision and in the fourth level to the management of resources.
    Conclusion
    Studying and analyzing of past events using the HFACS technique can identify the major and root causes of accidents and can be effective on prevent repetitions of such mishaps. Also، it can be used as a basis for developing strategies to prevent future events in steel industries.
    Keywords: Human Error, Steel, Human Error Analysis, HFACS
  • P. Nassiri, I. Ali Mohammadi, M. H. Beheshti *, K. Azam Pages 55-66
    Introduction
    Tractor drivers are continuously exposed to whole body vibration during driving that، this may cause disorders in the system of musculoskeletal، nervous، circulatory and occupational diseases. The aim of this study was to evaluate exposed to whole body vibration among tractor driver.
    Material And Method
    In this study، whole-body vibration parameters such as root mean square (rms) of acceleration، total equivalent acceleration، vibration dose value (VDV) and crest factor (CF) were separately compared in three directions (x، y، and z)، in 3 Massey Ferguson Model 165 Tractor it was done during 3 different modes of transport (without trailer، with empty trailer and with a trailer load of soil)، plowing the land and loading trailer in working conditions with various gear according to the guidelines of ISO 2631 standard.
    Result
    The results showed that in all measuring points، exposure to whole body vibration was higher than permissible level and the risks of disorders exist. Exposure to vibration were as with empty trailer (43. 11m/s2). The maximum of crest factor was obtained for transportation mode of empty trailer with 3 gear (10. 7)، then plowing (7. 35) and loading soil (6. 50). The maximum of vibration dose value was eventuated for transportation mode with empty trailer with 4 gear (189. 92 m/s1. 75) and 3 gear (108. 15m/s1. 75). In all measuring modes exposure with vibration in Y direction was greater than X and Z axes.
    Conclusion
    This study shows that the need to provide intervention، controlling and managing measures to eliminate or reduce exposure to whole body vibration among tractor drivers its necessary. And، preventing main disorder Including musculoskeletal disorders، discomfort and early fatigue is of circular importance. More studies are also necessary to identify the sources of vibration among various of tractors.
    Keywords: Tractors, whole body vibration, vibration dose value
  • F. Kiani, M. R. Khodabakhsh Pages 67-78
    Introduction
    Researches show that workplace quality play important role in developing job involvement. The purpose of this study was to determine the predicted power of job involvement by perceived supervisor support and perceived coworker support.
    Material And Method
    This research was a cross-sectional study. The participants consisted of 189 employees from Isfahan Steel Company in 2012 and they were selected according to the stratified random sampling method and responded questionnaires about demographic characteristics، perceived supervisor support، perceived coworker support and job involvement. Data was analyzed using Pearson correlation coefficient and regression analysis.
    Result
    The results showed that there were significant relationships between perceived supervisor support and perceived coworker support with job involvement (p<0. 05). Also، results indicated that the variables of perceived supervisor support and perceived coworker support significantly predicted almost 13% and 11% of job involvement variance (p<0. 05).
    Conclusion
    The research results maintain the importance of psycho-social variables in predicting job involvement in workers.
    Keywords: Perceived supervisor support, Perceived coworker support, Job involvement, Workers
  • Z. Qorbali *, P. Nasiri Pages 79-90
    Introduction
    Due to the presence of extreme hazard sources and high intrinsic risk in refineries and process industry sectors، different layers of protection are being used to reduce the risk and avoid the hazardous events. Determining Safety Integrity Levels (SILs) in Safety Instrumented Systems (SISs) helps to ensure the safety of the whole process. Risk Graph is one of the most popular and cost effective techniques to do so. Despite Risk Graph simplicity it’s a qualitative method which is highly subjective and suffers from interpretation problems that can lead to inconsistent or conservative SILs.
    Material And Method
    In this paper، Improved Risk Graph (IRG) method was presented and evaluated، and using Fuzzy Logic a novel approach namely Fuzzy Improved Risk Graph (FIRG) was suggested. In the proposed method consequence levels which were defined as qualitative terms were transformed into quantitative intervals. Having those numerical values، risk graph table was converted to a quantitative one. Finally، applying the presented approach and using three experts’ opinions and attributing weight factors، an ultimate numeric value was produced.
    Conclusion
    as a result of establishing the presented method، identical levels in conventional risk graph table are replaced with different sublevels that not only increases the accuracy in determining the SIL، but also elucidates the effective factor in improving the safety level and consequently saves time and cost significantly. The proposed technique has been employed to develop the SIL of Tehran Refinery ISOMAX Center. IRG and FIRG results have been compared to clarify the efficacy and importance of the proposed method
    Keywords: Safety Integrity Level, Risk Graph, Fuzzy logic, ISOMAX center